Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς λύση το πρόβλημα των πατατοπαραγωγών !!!


 
Τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων ετών περνούν οι πατατοπαραγωγοί του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, με την παραγωγή τους στο μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται στις αποθήκες και το εισόδημα τους να κατακρημνίζεται. Βασική αιτία της κατάστασης αυτής η πολύ χαμηλή τιμή με την οποία διατίθεται στην αγορά το προϊόν. Έμποροι και μεσάζοντες προτείνουν τιμές στους παραγωγούς, που όπως αναφέρουν οι δεύτεροι ακόμα και αν πουληθεί ολόκληρη η παραγωγή τους δεν θα καλυφθούν ούτε τα λειτουργικά έξοδα της χρονιάς. 

Σ.Σ. Τιμή πώλησης από τον παραγωγό είναι 18-25 λεπτά το κιλό, ενώ πωλείται στις λαϊκές αγορές περίπου στα 67 λεπτά το κιλό και στα super market 50-60 λεπτά.

Γεγονός είναι πως οι τιμές είναι οι χαμηλότερες που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως βρίσκονται «καθηλωμένες» στα ίδια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς και τις οικογένειες τους. Η αποθηκευμένη παραγωγή είναι το εισόδημα τους που όμως δεν μπορεί να πουληθεί. Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις αυξάνονται, παιδιά που σπουδάζουν, φροντιστήρια, φόροι, έκτακτες εισφορές, δαπάνες θέρμανσης ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκτροχιάζεται και εισόδημα δεν υπάρχει. 

Η μόνη ελπίδα είναι να πουληθεί το προϊόν που βρίσκεται αποθηκευμένο. Ήδη όμως τα έξοδα για την διατήρηση της παραγωγής αυτής έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες (υπό του μηδενός όλο τον μήνα Ιανουάριο) απειλούν την παραγωγή και για μην χάσουν ότι τους έχει απομείνει οι καλλιεργητές θα πρέπει με δυσβάσταχτο κόστος να θερμάνουν τις αποθήκες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...