Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Σκληρό άρθρο των NEW YORK TIMES για το ελληνικό πολιτικό σύστημα...

Αντί να κοιτάμε πως θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στον ελληνικό πολιτικό στίβο και στην ελληνική κοινωνία, αντί να βελτιωθούμε, στον βαθμό που μπορεί ο καθένας, ως άνθρωποι και πολίτες και να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την εικόνα που υπάρχει για εμάς, κατηγοράμε την Μέρκελ και την κάθε Μέρκελ. Το να κατηγοράς ότι φταίει ο άλλος είναι εύκολο.

Πρέπει ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι να αλλάξουμε πρώτα την νοοτροπία και την συμπεριφορά μας και μετά να κατηγοράμε τους άλλους για αυτά που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.
Ο ξένος τύπος μας έχει πάρει χαμπάρι και με το δίκιο του μας κράζει. Πως θα τους πείσουμε ότι όλα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται; ΠΩΣ;

Δύο ξένες εφημερίδες μας σέρνουν τα εξ'αμάξης. Οι  New York Times και οι  Financial Times. Διαβάστε τι γράφουν. 


Ρουσφέτια δίχως τέλος κάτω από τη μύτη της τρόικας…Παρά το άγρυπνο βλέμμα των πιστωτών και τις υποσχέσεις για αλλαγή, οι Έλληνες πολιτικοί αδυνατούν να ξεφύγουν από την λογική των πάσης φύσεως «ρουσφετιών» προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια των ψηφοφόρων, επισημαίνεται σε άρθρο των New York Times.

«Με την χώρα να βρίσκεται στο χείλος της χρηματοοικονομικής αβύσσου....
και τους διεθνείς πιστωτές να περιμένουν εναγωνίως περισσότερα μέτρα λιτότητας, οι Έλληνες βουλευτές δουλεύουν ιδιαίτερα σκληρά τελευταία. Αλλά όχι πάντα με τους αναμενόμενους τρόπους» γράφει η Niki Kιtsantonis που υπογράφει το άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα.

Στην συνέχεια εξηγεί, ότι οι…υπερωρίες οφείλονται στο ότι αρκετοί βουλευτές τρέχουν να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους στο παρά πέντε: ορισμένοι προωθούν την έκδοση αδειών ψαρέματος για ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής στο Αιγαίο, άλλοι έχουν ζητήσει κυβερνητικά πόστα για βραβευμένους αθλητές ή για το προσωπικό κρατικών υπηρεσιών που έχουν διαλυθεί.

«Κάποιος προσπάθησε να εξαιρέσει τα θέατρα και τους κινηματογράφους από έναν αμφιλεγόμενο φόρο ακινήτων. Άλλος να μειώσει τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στην Βόρεια Ελλάδα. Η λίστα συνεχίζεται» αναφέρει η αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι συνολικά, πάνω από 90 τέτοιου είδους τροπολογίες της τελευταίας στιγμής προωθούνται από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. 

Η πλειοψηφία τροποποιήσεων τέτοιου είδους έχει απορριφθεί- όπως διευκρινίζεται- από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ζητά να ψηφιστούν μόνο σημαντικές αλλαγές στα μέτρα λιτότητας. 

Η πρακτική του «δούναι και λαβείν» στην Ελλάδα «είναι τόσο παλιά όσο και τα 400 χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, οπότε αυτό το σύστημα εξελίχθηκε. Η λέξη γι’ αυτή (την πρακτική) είναι «ρουσφέτι» που σημαίνει «χάρη» και έχει τις ρίζες της στην τουρκική λέξη για την δωροδοκία, γράφει η αρθρογράφος. 

Financial Times

Στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα αναφέρονται σήμερα και οι Financial Times οι οποίοι εκτιμούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι βραχύβια ακόμη και αν αυτή προκύψει από συνασπισμό κομμάτων. Στο άρθρο του το βρετανικό έντυπο σημειώνει ότι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα κληθεί έως τον Ιούλιο είτε να νομοθετήσει τις προβλεπόμενες από το δεύτερο πακέτο διάσωσης περικοπές ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ είτε να ρισκάρει να βυθίσει τη χώρα σε πλήρη χρεοκοπία εντός ολίγων μηνών.

«Η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα έχει καταπέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δυσκολεύονται να βρουν υποψηφίους» επισημαίνεται στο άρθρο που παραθέτει σχετικές δηλώσεις στελέχους της ΝΔ: «Ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων και για τα δύο κόμματα, ειδικά στην επαρχία, έχει μειωθεί σημαντικά. Πετυχημένοι επαγγελματίες και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρίπτουν τις προτάσεις».

Παρομοίως, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «πολύ λιγότερος κόσμος από ό,τι συνήθως θέλει να κατέβει στις εκλογές αυτές».

Οσο για τους πολιτικούς, αυτοί καταγγέλλονται ανοικτά ως «προδότες και κλέφτες» αποδοκιμασία που αντανακλά την λαϊκιστική άποψη ότι οι διεφθαρμένες τους πρακτικές υπήρξαν υπεύθυνες για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

Περιγράφοντας τους στόχους των δύο μονομάχων η αρθρογράφος αναφέρει: 

«Ο κ. Βενιζέλος πασχίζει να επαναφέρει τους δυσαρεστημένους σοσιαλιστές και να κερδίσει ψηφοφόρους του κέντρου ενώ τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έχουν πληγεί σοβαρά από τον Πάνο Καμμένο έναν δημοφιλή βουλευτή που αντιτίθεται σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».


olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...