Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

19/5/1922 - 19/5/2012. 90 XΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Πέρασαν 90 χρόνια από τότε που με κλάματα και σπαραγμούς οι Τούρκοι στρατιώτες του εγκληματία πολέμου Κεμάλ, αποχαιρετούσαν τους Ελληνες κατοίκους του Πόντου και της Ιωνίας. Για να τους βοηθήσουν, μέχρι και τις βαλίτσες τους κουβαλούσαν. Τους επιβίβαζαν στα πλοία, τους φιλούσαν σταυρωτά και τους εύχονταν καλό ταξίδι. Και τους παρακαλούσαν μάλιστα, να προσπαθήσουν να ξανασυναντηθούν αργότερα.

 Βλέπετε,  τετρακόσια σχεδόν χρόνια ζούσαν αρμονικά και ήσυχα. Χωρίς να γίνεται το παραμικρό μεταξύ τους. Δεν τους χώριζε απολύτως τίποτα. Ούτε θρησκεία, ούτε γλώσσα, ούε κουλτούρα, ήθη και έθιμα. Ισα ίσα που σε κάποιες περιπτώσεις, αρκετές μάλιστα, οι Ελληνες, οι ρωμιοί, οι γραικοί, ήταν αυτοί που είχαν το πάνω χέρι. Και ξαφνικά, στα καλά καθούμενα, ήρθε η εντολή, να παρατήσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τα ζώα τους. Οτι είχαν και δεν είχαν αποκτήσει στα τόσες χιλιάδες χρόνια που έζησαν εκεί, που μόχθησαν εκεί.


Τι θα απογίνονταν τα σπίτια τους, τα χωράφια, τα ζώα;
Ποιός θα άναβε τα καντήλια στους  πεθαμένους στα μνήματα;

Μα οι γείτονες και φίλοι τους. Ο Ιμπραήμ, Ο Αχμέτ, ο Χαλίλ.
Μέχρι να επιστρέψουν. Γιατί κάποια μέρα, πολύ γρήγορα μάλιστα, θα επέστρεφαν και όλα θα συνέχιζαν σαν να μην συνέβη τίποτα.

Ετσι νομίζουν ότι συνέβησαν τότε κάποιοι και κάποιες που έχουν και την τιμή(;) σήμερα να ανήκουν στην πολιτική ελίτ του τόπου. Αλλά είναι γραφτό αυτού του τόπου, πάντα να υπάρχουν Εφιάλτες σε κάθε ιστορική στιγμή. Και είναι και πολλές.

Στην σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγ. Σοφίας, εκεί όπου είναι στημένο το μνημείο της Γενοκτονίας, παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκπρόσωποι κομμάτων, ποντιακών σωματείων και οργανώσεων, κ.α.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα μνήμης χιλιάδων νεκρών και των προσφύγων, μια ημέρα θρήνου, αλλά και μια ημέρα διεκδίκησης» ανέφερε ο προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ομογενής βουλευτής του New Hampshire των ΗΠΑ, Τομ Κατσαντώνης.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 353.000 νεκρών μας, θυμάτων της γενοκτονικής μανίας των Νεοτούρκων και ζητούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης.

Ο κ. Παρχαρίδης σχολίασε, μεταξύ άλλων, ως «ανεξήγητη» την «απροθυμία» του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη «να παράσχει συνδρομή στην διοργάνωση της εκδήλωσης» και ευχαρίστησε άλλους δημάρχους που το έπραξαν. Από τους διοργανωτές σχολιάστηκε αρνητικά και η πρόθεση επιβολής προστίμου από τις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για τη χρήση της πλατείας.

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα και των πολιτικών αρχηγών Α. Σαμαρά, Α. Τσίπρα, Ε. Βενιζέλου, Π. Καμένου και Α. Παπαρήγα.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατόπιν ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το τουρκικό προξενείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...