Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

«Μπάζει νερά» και η γερμανική οικονομία
«Μπάζει νερά» και η γερμανική οικονομίαΦαίνεται πως διαψεύδονται όσοι πίστευαν πως η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να είναι εσαεί θωρακισμένη από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αφού τα μηνύματα που λαμβάνει τελευταία η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν... σύννεφα να μαζεύονται πάνω από το Βερολίνο.

Η Μέρκελ μπορεί έως τώρα να απολάμβανε τις δάφνες της επιτυχίας του πάμφθηνου δανεισμού της Γερμανίας και της δημοφιλίας των γερμανικών ομολόγων, όντας ισχυρή στο εσωτερικό και μεγάλο φαβορί για επανεκλογή το φθινόπωρο του 2013, όμως η αυστηρή λιτότητα και η νευρικότητα της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να απορρυθμίζουν τα γρανάζια του γερμανικού ρολογιού.

Ειναι ενδεικτική η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που αποδεικνύει ότι η κρίση χρέους αρχίζει να αγγίζει για τα καλά τη βιομηχανία της χώρας. Ο δείκτης επιχειρηματικήςεμπιστοσύνης κατέγραψε τον Ιούνιο νέα βουτιά (στο 105,3 από 106,9 τον Μάιο) σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Ifo.  «Η πρόσφατη αύξηση της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη επηρεάζει τη γερμανική οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Χανς-Βέρνερ Σιν.

Παράλληλα, ο κατασκευαστικός κλάδος κατέγραψε χαμηλό τριών ετών, ενώ την ίδια ώρα και οι γερμανικές εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική κάμψη, τη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2009.

Τα ανησυχητικά μηνύματα για την Καγκελαρία δεν σταματούν στον κομβικό τομέα της βιομηχανίας, αλλά υπάρχει πάντα και το ζήτημα του περιβόητου «κρυφού» δημοσιονομικού χρέους. Η εφημερίδα Die Welt σε σχετικό της δημοσίευμα με τίτλο «Η Γερμανία που κουνάει το δάχτυλο συσσωρεύει κρυφά τρισεκατομμύρια» αναφέρει ότι «την ώρα που το Βερολίνο δίνει μαθήματα σκληρής λιτότητας στην ευρωζώνη, η Γερμανία συσσωρεύει σιωπηλά χρέος, μία κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί με τις σχεδιαζόμενες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές φόρων».

Το άρθρο δημοσιοποιεί την έκθεση του βερολινέζικου ιδρύματος Stiftung Marktwirtschaft (Ίδρυμα της Οικονομίας της Αγοράς) και τις δηλώσεις του οικονομολόγου Bernd Raffelhüschen, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντί να εκμεταλλευθεί την υπάρχουσα συγκυρία, «ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακριβά δώρα», εννοώντας τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της πρόνοιας, του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος.

Το επίσημο γερμανικό χρέος αντιστοιχεί στο 83,2% του ΑΕΠ, όμως με το χρέος από τα ασφαλιστικά ταμεία εκτοξεύεται στο 147%, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το πραγματικό χρέος αντιστοιχεί στο 230%. «Πριν σώσουμε τις άλλες χώρες, θα πρέπει πρώτα να σώσουμε εμάς από τους εαυτούς μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Stiftung Marktwirtschaft, Michael Eilfort. Σύμφωνα με την έκθεση του  Raffelhüschen, μία νέα ισχυρή ύφεση μπορεί εύκολα να στείλει τους δημοσιονομικούς δείκτες στην... κατηφόρα.

Είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στη Γερμανία. Η βαριά ήττα του υποψηφίου της Νόρμπερτ Ρέτγκεν, από την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών, Χανελόρε Κραφτ, στο κομβικό κρατίδιο της Ρηνανίας- Βεστφαλίας σημειώθηκε με φόντο την οικονομία, αφού το CDU είχε θέσει ως προεκλογικό του άξονα την σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι πιέσεις είναι ήδη πολλές από το εξωτερικό αφού όλο και περισσότεροι παράγοντες κατακρίνουν την απαράλλακτη γραμμή της καγκελαρίου. Ο Φρανσουά Ολάντ με τα ευρωομόλογα, η Κριστίν Λαγκάρντ που μίλησε για «ξεροκεφαλιά» της γερμανίδας καγκελαρίου, το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού New Statesman που την παρουσίαζε ως «Εξολοθρευτή της ανάπτυξης» και... Χίτλερ. Εάν τα πράγματα αρχίσουν να «στραβωνουν» και στο εσωτερικό, τότε οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 στη Γερμανία ίσως είναι και το κύκνειο άσμα της Άνγκελα Μέρκελ.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος


moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...