Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Το 1% της ανθρωπότητας κρύβει 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους!"Ίσως ένας μέρος της κρίσης να οφείλεται στην παράλειψή μας να μορφώσουμε τους νέους οικονομολόγους σε θέματα "Ηθικής Οικονομίας"... 

"Η αλλαγή που μπορούν γενικά να επιφέρουν τα οικονομικά ως επιστήμη εξαρτάται απ' την ικανότητά μας να επανακτήσουμε την ιστορική μας σχέση με την ηθική φιλοσοφία."

Νίκος Γεωργαντζής, επιστήμονας των Οικονομικών της Συμπεριφοράς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Hellenic Nexus Τεύχος 81
 Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού διατηρεί 21-32 τρισ. δολάρια σε υπεράκτιους παραδείσους για να αποφύγει τη φορολόγηση, σύμφωνα με τον James Henry, πρώην ανώτατο οικονομολόγο της διεθνούς εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey & Company. Βασιζόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και 139 κρατών, ο Henry ανακάλυψε ότι το πλουσιότερο 1% κρύβει περισσότερα από το άθροισμα του συνολικού ετήσιου οικονομικού προϊόντος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Αυτός ο κρυμμένος πλούτος είναι τουλάχιστον 7πλάσιος του ποσού (3 τρισ. δολάρια) που πολλές εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα έδινε τέλος στην παγκόσμια φτώχεια. Εάν αυτός ο κρυμμένος πλούτος τοκιζόταν με ένα μέτριο επιτόκιο 3% και αυτό το εισόδημα από τους τόκους φορολογείτο μόλις με 30%, αυτές οι επενδύσεις δα παρήγαν έσοδα από τους φόρους εισοδήματος μεταξύ 190 -280 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση. 
Ο Henry χαρακτήρισε αυτόν τον κρυμμένο πλούτο σαν μια τεράστια μαύρη τρύπα στην Παγκόσμια Οικονομία» και επεσήμανε ότι η αποκάλυψη του είναι ιδιαιτέρως σημαντική αυτόν τον καιρό που «οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λιμοκτονούν για πλουτοπαραγωγικές πηγές και περισσότερο από ποτέ συνειδητοποιούμε το κόστος της οικονομικής ανισότητας».Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...